O Umagu

Umag grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, gradić po čijem se obala prostire svega 45 kilometara.Umag je na samom rogu Istre, te je svega 10-ak kilometara od granice sa Republikom Slovenijom, te je uz Savudriju najzapadnije mjesto u Republici Hrvatskoj. Odličnom povezanošću cestovim i avionskim prijevozom grad Umag jedan je od posjećenijih gradova u Istri, naročito u ljetnim mjesecima kad se održava i svjetski poznati ATP turnir. Zaleđe Umaga skriva dosad malo poznate turističke atrakcije, poput planinarenja, speleologije i ostalih aktivnosti za ljubitelje prave pustolovine.

 

Okolica Umaga kao i sam grad, su mjesta s izrazitom turističkom tradicijom, njegove prirodne ljepote i zemljopisni položaj bili su presudni za razvoj turizma. Razvoj turizma u direktnoj je vezi s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo je naročito pogodno za uzgoj maslina i vinove loze – tradicionalnih kultura karakterističnih za ovo mediteransko podnjeblje. S uzgojem vinove loze, razvilo se i vinarstvo, pa su tako nadaleko poznata i cijenjena vina uvrštena u vinsku cestu Istre. Razvoj agroturizama (Obiteljska poljoprivredna gospodarstva – gospodarska grana u usponu), privlači sve veći broj turista koji tragaju za neobičnim i nesvakidašnjim prizorima i lokacijama.

 

Povjesno gledano, Umag je veoma interesantan grad i teško je izdvojiti pojedine detalje da ne bi bili preopširni. U svakom slučaju sugeriramo posjet Muzeju grada Umaga. On je smješten u staroj jezgri, u srednjevjekovnoj kuli iz 14/15 st. Muzej u svom postavu čuva povjest Umaga kroz šest zbirki: Numizmatička, kulturno povjesna, arheološka zbirka, likovna zbirka, zbirka fotografija i razglednica. Muzej čuva i primjerak brončane srednjevjekovne naušnice koju je stručna javnost ocjenila kao “umaškom” radi svoje unikatnosti.

Umag je od davnina bio omiljeno ljetovalište rimskih plemića. Raskoš i glamur tih vremena još se uvijek oslikava u venecijanskim kućama kojima obiluje stara jezgra. Stari grad je podignut na otoku, na temeljima rimskih arheoloških ostataka i već su ga Rimljani proglasili svojim odmorištem i povezali s kopnom. U 10. stoljeću su oko grada podignute zidine s gradskim vratima i pomičnim mostom. Djelomice su još uvijek sačuvane s jugozapadne strane.
Na ulazu u staru jezgru nalazi se Crkva Sv.Roka izgrađena nakon epidemije kuge u 16. stoljeću. U unutrašnjosti je danas galerija slika, a crkvu krasi oslikani drveni strop iz 18. stoljeća.
Na glavnom trgu u Umagu nalazi se Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina. U njoj se mogu razgledati brojne relikvije i nalazi koji svjedoče o dugoj povijesti i tradiciji Umaga. Mletački lav na zvoniku izvorno se nalazio na gradskoj palači koja je uništena u požaru 1924. godine. Zvonik je visok 33 metra.
Iza zvonika  nalazi se gradska cisterna koja je nekada bila glavni izvor pitke vode za grad. Iza crkve, uza zid istočno od apside, utisnula se metalna kugla. Vjeruje se da se radi o topovskoj kugli koju su ispalili Đenovljani 1810. godine.
Na mnogim se zgradama mogu vidjeti probušeni kameni nosači. Između njih su se u vrijeme vjerskih blagdana vješale izvezene plahte koje su ujedno domove štitile od ljetnog sunca.

 

U sportskom i zabavnom kontekstu, ne smijemo izostaviti poznati ATP Croatia Open – teniski turnir koji je najznačajniji ljetni događaj kada se u Umagu skuplja sportska elita bijelog sporta. Taj događaj popračen je i sa zabavnim te kulturnim događajima koji ukupno rezultiraju ogromnim brojem zainteresiranih posjetitelja.

Biciklizam u Umagu poprima neku novu dimenziju stvarajući savršenu kombinaciju odmora i rekreacije. Pobornici zdravog načina života, aktivni biciklisti i istinski rekreativci mogu se u potpunosti prepustiti nesputanoj slobodi koju pružaju prostrane staze Sjeverozapadne Istre.