Što posjetiti?

STARA JEZGRA UMAGA

Kada bi mogla pričati, čuli bi mnoštvo priča; o stanovnicima kuća, o životu u starom Umagu, o običajima… No i bez toga – stara jezgra priča, kao i stare jezgre drugih starih gradića. Dovoljno je samo obratiti pažnju na detalje, a ukoliko imate i dobar vodič tada vam niz detalja, koje bi inače previdjeli, postaju svjedocima nekih drugih vremena.
S Trga Venezije gdje se nalazi župna crkva započinje niz malenih uskih uličica. Ako na Trg Venecije dolazite Ulicom Giuseppea Garibaldija između kućnih brojeva 19 i 21 znajte da su nekada na upravo ovom mjestu postojala gradska vrata ispred kojih je bio pokretni most ( slika 6).

 

S Trga Venecije možete ući u Slijepu ulicu gdje je, na kućnom broju 5, grb obitelji de Franceschi (slika 2). No grbova po starom Umagu ima još, kao i predivnih prozora (slika 5).


U ulici Epifanio, na kućnom broju 3, ispod prozora uzidan je prednji dio ranokršćanskog sarkofaga koji se datira u 5.st. ( slika 1).

U Ulici Maria Bemba, na broju 6, uzidan je iznad vrata natpis koji govori kako je kuća sagrađena 1782. voljom Pelegrina Bosea.
Ulica koja prati obalu je Riječka ulica. Ima niz predivnih starih zgrada, a na broju 39 i 41 ugrađeni su reljefi lopata ( slika 3). Očito su stanovnici ovih kuća željeli obilježiti čime se bave, tako da su vjerojatno bili poljoprivrednici. U istoj ulici na broju 4 nalazi se natpis koji govori da je kuću dao 1749. sagraditi Zuanne Balanza.

Na niz mjesta pokraj prozora vidjeti ćete kamene izbočine s rupom po sredini ( slika 4). Služile su stavljanju drvenog štapa u rupe, a tako se mogao sušiti veš, ali i staviti tkanina kojom bi se prozor zaštitio od sunca ili pak znatiželjnih pogleda.

 

ŽUPNA CRKVA SA ZVONIKOM

Na glavnom trgu u Umagu nalazi se Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina. U njoj se mogu razgledati brojne relikvije i nalazi koji svjedoče o dugoj povijesti i tradiciji Umaga. Mletački lav na zvoniku izvorno se nalazio na gradskoj palači koja je uništena u požaru 1924. godine. Zvonik je visok 33 metra. 

 

CRKVA SV. ROKA

Na ulazu u staru jezgru nalazi se Crkva svetog Roka, izgrađena nakon epidemije kuge u 16. stoljeću. U unutrašnjosti je danas galerija slika, a crkvu krasi oslikani drveni strop iz 18. stoljeća.

 

CRKVA SV.PELEGRINA

Sv. Pelegrin je patron Umaga, a bila mu je posvećena srednjovjekovna župna crkva u središtu Umaga koja je uništena pri gradnji današnje crkve u 18. stoljeću. Sačuvana je srednjovjekovna crkvica sv. Pelegrina na istoimenom rtu kod Đube, nedaleko od Umaga.

 

RT TIOLA – antička vila

U antici je područje oko Umaga bilo vrlo gusto naseljeno. Riječ je o antičkom naselju Sepomaia koje se nalazilo na dijelu obale od poluotoka Katoro, preko Rta Tiola, Sipara pa do Zambratije. Stoga nije čudo da na ovom području arheolozi imaju toliko posla.

Istraživanja Sepomaie započela su krajem 19.st. na lokaciji rt Katoro, a u 20.st. je istraživanja nastavio Štefan Mlakar iz Arheološkog muzeja Pula. Za razliku od prethodnih radova, ova su istraživanja bila koncentrirana na rt Tiola gdje su nađeni ostaci raskošne rimske vile.

Istraživanja traju i 2001. i 2002. kada su više koncentrirana na potopljeni dio antičke vile, a zatim se nastavljaju na kopnu i traju do danas. Ni sada se nije došlo do najstarijeg sloja tako da, mada se svake godina otkriva više, i dalje je popriličan dio povijesti ovog područja neotkriven.

Podvodna istraživanja otkrila su postojanje antičke luke koja se nalazila kraj rta Katoro. Otkriveni su ostaci mola, ali i niza sitnijih predmeta.

Istraživanja na rtu Tiola iz godine u godinu otkrivaju više o antičkoj vili. Vila je bila ukrašena raznobojnim mozaicima, imala je podno grijanje, terme, nezaobilaznu cisternu koja je opskrbljivala vilu vodom. Otkriveni su djelovi mozaika koji su ukrašavali njezinu unutrašnjost.

Mada se zna da je život na ovom području postojao i nekoliko stoljeća prije antike, najraskošnija faza bila je u razdoblju od 1. do 5. st.n.e. O raskoši govore otkriveni predmeti, uglavnom uvezeni s područja Grčke i Italije. Pokraj vile otkriveni su žarni grobovi. Po otkrivenim predmetima u grobovima zaključuje se da je vjerojatno riječ o grobovima ljudi koji su radili u samoj vili.

Na istočnom dijelu vile otkrivena su i dva kasnoantička groba. U razdoblju od 285. do 300. godine ovdje su pokopani muškarac i žena mlađe životne dobi. Riječ je o izuzetno bogatim ljudima jer je u grobu otkriven cijeli stakleni vrč koji je jedan od najluksuznijih otkrivenih predmeta iz ovog razdoblja. 

 

PODMORJE ZAMBRATIJA

U rujnu 2008. prilikom radova na produženju lukobrana u lučici u Zambratiji arheološkim istraživanjem pod morem otkriven je niz drvenih ostataka. Danas je nalazište na dubini od 2,5 do 3,2 metra. Nekada je to bilo kopno, točnije vrtača, čiji je rub današnja obala, dok su rub s morske strane dva školja.
Naselje je postojalo u razdoblju od kasnog neolitika do  ranog bakrenog doba. Drveni ostaci jesu stupovi od hrasta, na kojima su se nalazile kućice stanovnika pretpovijesnog naselja. Kako su drveni stupovi uronjeni u morski mulj, dobro su očuvani. U prilog postojanja naselja govore i ostaci keramike, životinjskih kostiju…Osim ostataka pretpovjesnog naselja arheolozi su otkrili još nešto od velike važnosti, ostatak drvene građe prapovijesnog broda. Ostaci broda otkriveni su na dubini od 2,2 m  ispod tankog sloja pijeska i morske trave. Brod je sagrađen vrlo zanimljivim načinom. Istraživanje ostataka broda nastavljeno je i 2011.

Brod se za sada datira u prvo tisućljeće naše ere. Potvrdi li se sadašnje mišljenje o dataciji, pronađeni brod bio bi najstarija brodica ovog tipa na Jadranu.

 

SAVUDRIJSKI SVJETIONIK

Na najzapadnijem rtu Savudrije, nalazi se poznati Savudrijski svjetionik. Visok je 36 metara, a sagrađen je 1818. godine pod pokroviteljstvom austrijskog cara Franje I. Ovo je prvi svjetionik na svijetu koji je za rasvjetu trošio plin dobiven destilacijom ugljena. U svjetioniku živi svjetioničar s obitelji.

Prema legendi, svjetionik je kao zalog ljubavi prema prelijepoj hrvatskoj dami dao sagraditi austrijski grof Metternich. Nažalost, ona je prerano umrla od teške bolesti i njihova ljubavna priča tužno je završila prije nego je započela. Očajan grof Metternich nikada se nije vratio na svjetionik, a lokalne priče govore da i danas njegov duh luta svjetionikom u potrazi za ljubavlju nesuđene drage.

 

ŠPILJA MRAMORNICA

Jedna od najvećih spilja u Istri, spilja Mramornica, predstavlja pravi dragulj istarskog podzemlja. Mramornica se spominje davne 1770. godine kada ju je posjetio i opisao poznati putopisac Alberto Fortis.

Nedaleko Brtonigle, kod Stancije Drušković, nalazi se, nakon gotovo okomitih stuba, ulaz u jednu od najvećih podzemnih dvorana u Istri bogatu sigama raznih boja, stalagmitima visokim i do trinaest metara koji Mramornici daju posebnu čar. S uređenih spiljskih staza pogled se širi na nedostupne dijelove jame koji svojom tajnovitošću postaju još primamljivijima.